Consultes (I)

Per realitzar aquesta activitat farem servir la informació d'una Base de Dades ja creada que trobaràs a

78214-substancies.mdb

Concretament treballaràs amb l'única taula que aquesta conté: "Substàncies pures".

Obre la base de dades "substàncies", a la finestra de la base de dades selecciona l'objecte i a continuació fes clic sobre

Sortirà aquesta finestra i polsaràs directament sobre el botó Aceptar …

Selecciona la taula "Substàncies pures" i prem el botó Agregar.

Tanca la finestra de selecció de taules.

Ara seleccionarem els camps que contenen la informació que volem veure al resultat de la consulta. Si volem realitzar una consulta que ens mostri únicament el nom de les substàncies que tenim a la taula i el seu Estat natural farem el següent:Selecciona els camps Substàncies i Estat.

Per seleccionar els camps a la finestra del disseny de la consulta faràs doble clic sobre ells. Fes primer doble clic sobre Substància i a continuació sobre Estat. Tindràs finalment aquesta situació:

Quan tanquis la finestra obtindràs aquesta situació:

Ara ja tens la consulta guardada i s'emmagatzemarà a la llista de consultes perquè la puguis executar quan vulguis. Per executar la consulta faràs un clic sobre el nom de la consulta i després un clic sobre el botó Abrir, o directament un doble clic sobre el nom de la consulta.

Obre la consulta i obtindràs el següent:

Modificació de la consulta

Moltes vegades tenim una consulta creada i guardada però volem modificar-la parcialment per aconseguir un altre resultat.

Per exemple, volem modificar la consulta perquè el resultat surti ordenat alfabèticament pel camp substància. Per fer això faràs el següent:

Primer seleccionaràs la consulta que vols modificar : "Estat de les substàncies" , fent un clic sobre ella i després faràs un clic sobre el botó D'aquesta manera aniràs a la finestra del disseny de la consulta.

Per aconseguir que el resultat surti ordenat pel valor d'un camp hauràs de seleccionar a la fila Orden del camp Substància el valor Ascendente.

Per veure el resultat de la consulta abans de guardar-la només has de fer un clic sobre el botó "ejecutar"  que trobaràs a la barra d'eines de la finestra del disseny de la consulta. D'aquesta forma pots verificar abans de guardar la consulta que la selecció d'informació és l'adequada.

Prem el botó  i veuràs que el resultat de la consulta és:

Per tornar a la finestra de disseny has de fer clic sobre el botó que trobaràs a la barra de eines "Hoja de datos de la consulta" que es mostra per defecte quan s'està a la finestra del resultat d'una consulta.

Tanca la consulta i guarda els canvis que has fet.

Activitat 2:

Objectius de l'activitat

Dintre del procés de creació de consultes i una vegada l'alumne ja coneix els elements que integren la pantalla de disseny de consulta, el següent concepte a introduir és:

Definició del criteri de selecció

Durant aquesta segona pràctica entrarem en un dels apartats més importants de la creació de consultes com és la definició del criteri de selecció.

El criteri de selecció, com ja hem dit abans, s'escriurà a la fila Criterios del camp sobre el que recaurà el filtre. Per exemple si volem crear una consulta que mostri únicament les substàncies que estiguin en estat sòlid, el criteri s'escriurà a la columna del camp Estat. Per comprovar el seu funcionament realitza el següent sobre la mateixa base de dades de la primera activitat:

Crea una nova consulta seleccionant l'única taula disponible a la base de dades.

Selecciona els camps Substància i Estat.

Escriu, com mostra la imatge, el valor "sòlid" a la fila criteri del camp Estat.

Executa la consulta i veuràs aquest resultat:

Com pots veure hem aconseguit mostrar únicament les substàncies sòlides. Seria interessant que no es mostres el valor de la columna Estat ja que és igual en tots els registres. Per fer això torna al disseny de la consulta i fes un clic sobre el quadre de la fila Mostrar del camp Estat.

Torna a executar la consulta, ara veus com no es mostra el valor del camp Estat. En aquest cas el camp Estat és necessari a la consulta perquè és el camp utilitzat per escriure el criteri de selecció.

Torna al disseny

Guarda la consulta amb el nom "Substàncies sòlides"

Crea la consulta "Substàncies gasoses" .

 

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.